x
Serwis używa ciasteczek (cookies) – plików zapisywanych na dysku, w celu zapamiętywania informacji o korzystaniu z serwisu przez użytkownika (więcej).
Użytkownik zawsze może skonfigurować cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Pomiń menu
Zamek Królewski na Wawelu - STRONA GŁÓWNA
wyszukiwanie zaawansowane
pl en większy rozmiar czcionkiwersja dla słabowidzących
MenuWzgórze Wawelskie - plan

















Zamek Królewski na Wawelu
Państwowe Zbiory Sztuki
31-001 Kraków, Wawel 5

centrala
tel. 12 422 51 55
zamek@wawel.org.pl

informacja turystyczna
tel. 12 422 51 55, wew. 219
informacja@wawel.org.pl

rezerwacja zwiedzania i usług przewodnickich
tel. 12 422 16 97
bot@wawel.org.pl

kontakt dla mediów
tel. 12 422 51 55
wew. 380, 341
pr@wawel.org.pl
Press room
przejdź na stronę Biuletynu Informacji Publicznej Zamku Królewskiego na Wawelu
przejdź na stronę Esklepu Zamku Wawelskiego
Pobierz...

Ferie na Zamku

 

Z archeologią przez wieki

Tegoroczne spotkania poświęcone są archeologii i dziejom wzgórza. Na podstawie zabytków odnalezionych na terenie Wawelu będziemy próbować zrekonstruować dawne czasy i życie mieszkańców. Specjalnie dla naszych uczestników wydobędziemy z magazynów działu archeologicznego przedmioty, które nie są pokazywane na stałych ekspozycjach.
  • godz. 10.30, czas trwania ok. 2 godz.
  • miejsce: Wawel Zaginiony, sale edukacyjne (budynek nr 7)
  • opłaty: 10 zł dziecko, 5 zł opiekun
  • obowiązuje rezerwacja - zgłoszenia przyjmowane:
od 7 stycznia na pierwszy tydzień ferii
od 14 stycznia na drugi tydzień ferii
tel. 12 422-51-55 wew. 290 (poniedziałek-piątek: 9.00-12.00, 14.00-15.00)

15-17 stycznia 2019  (dla dzieci 9–12 lat )
15 stycznia Ogrzewanie na Wawelu: od hypocaustum do pieca kaflowego
16 stycznia Życie codzienne na Wawelu, czyli o podkowach, grotach, fajkach, kałamarzach…
17 stycznia  Wawel od kuchni: jak gotowano i serwowano
  prowadzą: Magdalena Gacek, Agnieszka Pytel, Klaudia Sułkowska-Palus (Dział Oświatowy), Paweł Kajfasz (Dział Archeologii)
   
22-24 stycznia 2019  (dla dzieci 6–8 lat)
22 stycznia Ogrzewanie na Wawelu: od hypocaustum do pieca kaflowego
23 stycznia Życie codzienne na Wawelu, czyli o podkowach, grotach, fajkach, kałamarzach…
24 stycznia Wawel od kuchni: jak gotowano i serwowano
  prowadzą: Magdalena Gacek, Agnieszka Pytel, Klaudia Sułkowska-Palus (Dział Oświatowy)

 Ogrzewanie na Wawelu: od hypocaustum do pieca kaflowego

W ciągu wieków zmieniały się sposoby ogrzewania. Zaczęło się od otwartego paleniska, które było źródłem światła i ciepła. W starożytności wynaleziono hypocaustum, które było prototypem dzisiejszego centralnego ogrzewania. Potem stosowano kominki i piece kaflowe, które stały się istotnym elementem wyposażenia wnętrza. W czasie spotkania pokażemy, jak wyglądają kafle z pieców wawelskich i opowiemy, kto je wykonał. Wyjaśnimy, co to jest hypocaustum i gdzie odnaleziono jego fragmenty na wzgórzu. Będziecie mieli okazję stać się archeologami i stworzycie kartę zabytku.
 
Życie codzienne na Wawelu, czyli o podkowach, grotach, fajkach, kałamarzach…
Od najdawniejszych czasów życie człowieka toczyło się wokół wielu zajęć. Były one związane z codzienną pracą, ale także rozrywką, odpoczynkiem, potrzebą kształcenia się i poznawania świata. Do wszystkich tych czynności wykorzystywano przedmioty niezbędne i użyteczne, zawsze wykonane z wyjątkową starannością. Na zajęciach dowiecie się m.in., czy koronka to wyłącznie ozdoba stroju, czy palenie fajki zawsze było źle widziane i do czego służył kałamarz.
 
Wawel od kuchni: jak gotowano i serwowano
Przygotowywanie posiłków to czynność, którą człowiek wykonuje już od początków swojego istnienia. W okresie panowania królów gotowanie i serwowanie potraw przyjęło tak uroczystą oprawę, że śmiało możemy je określać mianem sztuki kulinarnej. Na zajęciach dowiecie się, jak wyglądały naczynia pierwszych mieszkańców wzgórza wawelskiego oraz te, którymi posługiwali się kucharze, przygotowując dania na stół królewski. Dowiecie się, co jadano w dawnych czasach oraz jak podawano dania.
strona głównado góry