x
Serwis używa ciasteczek (cookies) – plików zapisywanych na dysku, w celu zapamiętywania informacji o korzystaniu z serwisu przez użytkownika (więcej).
Użytkownik zawsze może skonfigurować cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Pomiń menu
Zamek Królewski na Wawelu - STRONA GŁÓWNA
wyszukiwanie zaawansowane
pl en większy rozmiar czcionkiwersja dla słabowidzących
MenuWzgórze Wawelskie - plan

















Zamek Królewski na Wawelu
Państwowe Zbiory Sztuki
31-001 Kraków, Wawel 5

centrala
tel. 12 422 51 55
zamek@wawel.org.pl


informacja turystyczna
tel. 12 422 51 55, wew. 219
informacja@wawel.org.pl


rezerwacja zwiedzania i usług przewodnickich
tel. 12 422 16 97
bot@wawel.org.pl


kontakt dla mediów
tel. 12 422 51 55
wew. 380, 341
pr@wawel.org.pl

 

Press room
przejdź na stronę Biuletynu Informacji Publicznej Zamku Królewskiego na Wawelu
przejdź na stronę Esklepu Zamku Wawelskiego
Pobierz...

Informacje o projekcie

O projekcie

Powiększ -

„Renowacja dziedzińca zewnętrznego oraz adaptacja budynku na centrum promocji i informacji na Wawelu”.


Zamek Królewski na Wawelu - narodowa instytucja kultury o znaczeniu światowym - znalazł się wśród 28 projektów kulturalnych zakwalifikowanych do dotacji w ramach priorytetu „Kultura i dziedzictwo kulturowe" Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Dzięki wsparciu finansowemu z Unii Europejskiej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego - prawie dokładnie w 20 lat po rozpoczęciu - powinien zostać zakończony program rewaloryzacji wzgórza wawelskiego.


Przedstawiany projekt dotyczył odnowy zespołu zabytkowego należącego do zasobów światowego dziedzictwa kulturowego (Wawel jest wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO decyzją Komitetu UNESCO z 9 października 1978 r.) oraz wpisanego do rejestru zabytków (Rejestr Zabytków Nieruchomych miasta Krakowa nr A-7). Jego przedmiotem był remont, modernizacja i adaptacja budynku nr 9 w zespole rezydencji królewskiej na Wawelu oraz przywrócenie właściwego stanu technicznego dziedzińca zewnętrznego wraz
z drogami dojazdowymi.
galeria zdjęć
Dzięki planowanym pracom nawierzchnia dziedzińca i drogi dojazdowej doprowadzona została do należytego stanu, odpowiedniego dla historycznej rezydencji królewskiej. Przy zachowaniu ogólnej kompozycji, wprowadzone zostały elementy zwiększające komfort zwiedzania, czyli ławki dla odwiedzających wzgórze czy rampy dla wózków inwalidzkich, dzięki czemu zlikwidowano bariery utrudniające poruszanie się osób niepełnosprawnych.

W budynku numer 9 rozbudowano centrum promocji i informacji obsługujące turystów. Po obu stronach budynku powstały tarasy widokowe połączone z centrum. Dla zwiedzających szczególnie atrakcyjny będzie taras od strony zachodniej, z którego będzie można podziwiać panoramę Krakowa. Pod kątem widokowym oraz z myślą o turystach niepełnosprawnych zaprojektowano także zmiany w rejonie drogi dojazdowej. Nawierzchnia drogi uzyskała nowy układ, nawiązujący do historycznych form ulic i dróg.

Celem wprowadzonych zmian jest nie tylko poprawa wyglądu wzgórza wawelskiego, ale przede wszystkim podniesienie jakości świadczonych usług i zwiększenie komfortu zwiedzających Zamek Królewski na Wawelu.

Zakres prac w ramach projektu „Renowacja dziedzińca zewnętrznego oraz adaptacja budynku na centrum promocji i informacji na Wawelu”:
1. przywrócenie właściwego stanu technicznego dziedzińca zewnętrznego wraz z drogami dojazdowymi poprzez:
• remont i przebudowę wszystkich nawierzchni utwardzonych wraz z podbudową,
• przebudowę murku oporowego wzdłuż ciągu pieszego,
• przebudowę schodów przy budynku nr 5 wraz z projektem podjazdu i pochylnią dla niepełnosprawnych,
• wykonanie elementów małej architektury,
• remont sieci teletechnicznej i energetycznej (w tym oświetlenia),
• remont elementów odwodnienia, sieci wodociągowej (wraz z wykonaniem dodatkowych hydrantów przeciwpożarowych) oraz izolacji murów obronnych,
• nawodnienie terenów zielonych,
2. adaptacja budynku nr 9 na Wawelu na centrum promocji i informacji oraz budowa tarasów widokowych od strony północno-wschodniej i południowo-zachodniej,
3. zakup wyposażenia do centrum informacji i promocji.

Koszty:
  • renowacji dziedzińca zewnętrznego, adaptacji wraz z wyposażeniem budynku nr 9 na centrum promocji i informacji na Wawelu, działań promocyjno-informacyjnych oraz dokumentacji projektowej wynoszą 15.657.915,63 PLN
  • Dotacja z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego wynosi: 13.309.228,29 PLN
  • Dotacja z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego-budżet państwa wynosi 2.348.687,34 PLN
  • Czas realizacji: 2009-2012

Zespół Projektu:
Kierownik Projektu
Hubert Piątkowski

Koordynator Projektu ds. rozliczeń
Bożena Westen

Inspektor wiodący Projektu
Jarosław Skrzypek

Podstrona projektu współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko oraz z budżetu państwa.

MINISTERSTWO ROZWOJU REGIONALNEGO
ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa
www.mrr.gov.pl

PROGRAM OPERACYJNY INFRASTRUKTURA I ŚRODOWISKO

www.pois.gov.pl

MINISTERSTWO KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO
ul. Krakowskie Przedmieście 15/17, 00-071 Warszawa
www.mkidn.gov.pl

WŁADZA WDRAŻAJĄCA PROGRAMY EUROPEJSKIE
ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa
www.wwpe.gov.pl


Powiększ -
Powiększ -

Dziedziniec zewnętrzny, drogi djazdowe i tarasy - po zakończeniu projektu

fot. Dariusz Błażewski
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Dziedziniec zewnętrzny i drogi.
fot. Renata Paszkowska-Kwiatek
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Tarasy.
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Nowe Centrum Promocji i Informacji.
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
Powiększ -
strona głównado góry